Podcast on ollut tuloillaan jo pitkään. Nyt tuntuu siltä, että aika on sille hyvä ja sanottavaakin riittää. Café Pause viittaa paitsi kahvirakkauteeni myös ajatukseen taukojen tärkeydestä. Podcastilläni haluan tarjota sinulle ajattelutaukoja. Jotain, jonka avulla taas reflektoida omaa elämää ja oivaltaa uutta. Joskus ensin kulmia kurtistaen. Toisinaan mukana nyökytellen. Eikä jaksoja kuunnellessa tarvitse juoda kahvia, vaikka ehkä jotain kahvisuosituksia joskus teen – tee, mehu, smoothie tai vesi käyvät ihan yhtä hyvin. 😉
Kantava ajatus Café Pausessa on etsiä vastauksia kysymykseen: ”Miksi me käyttäydymme niin kuin käyttäydymme ja miten voimme siihen vaikuttaa?” Sen alla voin tutkailla oikeastaan ihan mitä vain! Mieli, tunteet ja toiminta arvoineen ja valintoineen – eli ihmisyys – on pohdiskelun keskiössä. Sen rinnalla katson asioita toisinaan vähän laajemmasta pespektiivista huomioiden tämän ajan ja yhteiskunnan, jossa elämme.
Olen vasta tullut tietoiseksi, että minulle sosiologinen tapa katsoa maailmaa on hyvin luonteva. Sen myötä olen löytämässä itsestäni sisäisen sosiologini, vaikka jo parikymmentä vuotta sitten sellaiseksi valmistuin. Sen rinnalle on noussut vahvasti psykologinen tarkastelu kiinnostuksesta mieleen ja alitajuntaan ja niiden toimintaan. Näitä kahta tarkastelutapaa sulassa sovussa yhdistäen ja joukkoon elämän tarjoamia oivalluksia ja oppeja sekoittaen, henkisen kasvun maailmaa unohtamatta – siitä syntyy paras sekoitus eli Café Pause!
Tietoinen nautiskelu – kesäsarjan 1. osa
Café Pause aloittaa elonsa kesäsarjalla. Viidellä podcast-jaksolla, jotka käsittelevät sellaisia teemoja, jotka minulla usein kesäisin nousevat pinnalle. Hyvässä ja pahassa.
Ensimmäisessä jaksossa puhutaan tietoisesta ja läsnäolevasta nautiskelusta (savoring). Mitä se on ja miksi se voisi auttaa mm. toukokuussa nousevaan paniikkiin ohi livahtavasta kesästä? Ja miten sen myötä kesä voisi tuntua siltä, että elää täyttä elämää? Jaksossa kerron myös hedonistisesta sopeutumisesta erityiseseti mielihyvän lähteisiin. Ilmiöön, jonka ansiosta tavallaan on hyvä, että kesämme ovat lyhyitä – emme ehdi niihin liiaksi tottua ja talven aikana muistot nollautuvat. Toisaalta se on se, miksi tarvitsemme tietoista nautiskelua: jotta mielihyvä jäisi mieleen muistijäljeksi.
Kuuntele jakso
Podcastin rakenne
Podcast etenee seuraavasti:
- Tervetuloa Café Pauseen – taustaa ja tarinaa
- Nyt nautitaan! – Mistä tietoisessa ja läsnäolevassa nautiskelussa on kyse?
- Sopeutuminen mielihyvään
- Kesään voi liittyä ahdistusta
- Viisi+ -askelta tietoiseen ja läsnäolevaan nautiskeluun:
- Tunnista tekijät, jotka tekevät oman kesän
- Aistikokemuksien huomaaminen ja vahvistaminen
- Kokemuksien ja tuntemuksien jakaminen
- Aivoille sitä, mitä ne kaipaavat: pienet muutokset
- Tilaa yllätyksille
- Bonus: muistelu
- Yhteenveto
Kysymyksiä pohdittavaksi
Millaiset asiat tekevät sinun kesäsi? Ovathan ne todella sinun itse valitsemia ja havaitsemia hyviä asioita?
Miten voisit varmistaa, että kesääsi sisältyy ko. hyviä asioita?
Miten voisit voimistaa aistikokemustasi silloin, kun olet ko. hyvien asioiden äärellä?
Kenen kanssa haluaisit jakaa ko. hyviä asioita? Kenen uskot ajattelevan ja tuntevan niistä samoin?
Millaisia pieniä muutoksia voisit tehdä ko. hyvien asioiden äärellä? Miten voisit kokea niitä uusista, erilaisista näkökulmista? Miten tuoda niihin pieniä uusia vivahteita?
Millaisia yllätyksiä kaipaisit kesääsi? Onhan niille tilaa kesässäsi?
Miten voisit muistella kesän hyviä hetkiä syksyn tullen? Miten talletat kesän hetkiä muistin tueksi?
Kesän hyvät asiat voivat olla mitä vain. Niiden ei tarvitse välttämättä olla tekemistä. Ne voivat olla myös paikkoja, tunnelmia, elementtejä tai oikeanlaista seuraa, jotka oman kesän luovat. Ja voi olla, että ne eivät ole vain kesän juttuja vaan voit toteuttaa niitä milloin vain. Syystä tai toisesta ne kuitenkin yhdistyvät sinulla kesään. Näin minulla käy esim. rakkaan harrastukseni eli ompelun kanssa. Ja se on omiaan luomaa vahvaa sisäistä ristiriitaa. Kuuntele podistani miten!
Lähteet
Lukemani kirajllisuus ja kaikki kokemani ja oppimani vaikuttavat jaksojen sisältöön. Tässä jaksossa on erityisinä lähteinä käytetty:
Martin Seligman: Authentic Happiness
Sonja Lyubomirsky: The How of Happiness
Kommentointi on suljettu,